Stijlen

Art Deco & Amsterdamse School

Expressionistisch, dramatische en gebogen lijnen, spitse hoeken en uitbundige, decoratieve elementen: enkele karaktereigenschappen van de Amsterdamse School stijl. Deze bijzondere en gedurfde stijl die zich manifesteerde tussen 1910 en 1940 was de inspiratiebron voor deze lampen collectie. Een belangrijk stijlkenmerk van de Amsterdamse School is de aandacht voor creativiteit van ambachtelijk vakmanschap. In de jaren ’20 beleefde de kunststroming zijn hoogtijdagen. De Amsterdamse School wordt ook gezien als de Nederlandse Art Deco, maar de beweging had zelf ook internationale invloed. Wereldberoemde Amsterdamse School architectuur zijn onder meer het Scheepvaarthuis, tegenwoordig het Grand Hotel Amrâth van architect Jan van der Meij, de woningbouw Het Schip van Michel de Klerk en de Bijenkorf in Den Haag van Piet Kramer. De meest spectaculaire interieurontwerpen kwamen van de hand van onder meer Jaap Gidding, Piet Kramer, Hildo Krop en Marie Kuyken. Het Tuschinski Theater vormt echter het hoogtepunt. De Amsterdamse School collectie lampen zijn ontworpen naar originele vormen. In deze collectie vindt u veel getrapte glaskappen, glaskappen met ribbels, grillig gevormde lampen en lampen met gebogen vorm, zoals de parabool. 

Interieurs: van expressionistisch..

Theater Tuschinkski

foto: met dank aan Theater Tuschinski

Jugendstil & Art Nouveau

In de collectie Art Deco lampen is er ook veel ruimte voor vormen uit de natuur. Deze meer nostalgische lampen passen heel mooi bij de Art Nouveau of Jugendstil. Voor Art Nouveau kunstenaars was de natuur hun grootste inspiratiebron. De flora en fauna inspireerden hen tot het ontwerpen van toegepaste kunst met zwierige, bewogen lijnen. Enkele bekende Art Nouveau kunstenaars waren Victor Horta, Henry van de Velde en Emile Gallé. Naast de meer bekende curvilineaire of versierende Art Nouveau stijl was er ook een invloedrijke geometrische Jugendstil stroming. Deze kunstenaars richtten zich meer op strakke lijnen en wiskundige motieven. De meest beroemde beweging is de Wiener Secession of Wiener Werkstätte, waar onder meer Gustav Klimt, Josef Hoffmann en Otto Wagner toe behoorde. In Groot-Brittannië werd de Jugendstil vertegenwoordigd door Charles Rennie Mackintosh, die onder de naam Glasgowstijl zijn vorm van Art nouveau oftewel ‘Nieuwe kunst’ onder de aandacht bracht. Natuurlijke vormen die terug te zien zijn in onze lampencollectie zijn onder andere de eikennoot, paddenstoel, druppel, gestileerde bloem en nog vele andere organisch gevormde lampen.

naar frivool..                                           

Art Nouveau interieur

Gispen & Bauhaus

Art Deco lampen worden vaak Gispen lampen genoemd. De wereldberoemde Gispen lampen, ontworpen door W.H. Gispen (1890-1981) worden sinds 1926 geproduceerd en zijn ware design klassiekers geworden. Gispen ontwikkelde zich van siersmeedkunstenaar naar functioneel ontwerper bij zijn eigen Gispen fabriek. In de jaren twintig werden de producten steeds strakker, zakelijker en functioneler. In 1926 begon een uitgebreide serieproductie van lampen. Deze lichtarmaturen, met hun opaal overtrokken "glasballons"  waren vooruitstrevend, gezien ze aan alle eisen van lichttechniek, economie en esthetiek voldeden. In diezelfde tijd kwamen de Bauhaus lampen op de markt, waar Gispen zich van meet af aan spiegelde om zijn ontwerpen te voltooien. Standaardisatie bij de ontwerpen zorgde er met name voor dat onderlinge combinaties van onderdelen mogelijk waren. Tot op de dag van vandaag zijn de keuzes divers, zodat er voor elke toepassing een passende Gispen lamp verkrijgbaar is. Art Deco Trade heeft een uitgebreide collectie lampen, gebaseerd op originele Gispen modellen. Gispen lampen en Bauhaus lampen zijn stijlvol, tijdloos en passen perfect in een retro interieur of vintage interieur.                    

naar strak..

Huis van Zessen

foto: met dank aan Huis van Zessen